Communiceren kun je leren

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 22:16

Als ik mijn ruin iets probeer uit te leggen en het gaat nog niet helemaal goed en hij begrijpt me niet is het alsof hij zegt; Ik snap het niet wil je het nog een keer uitleggen?

Mijn merrie daarintegen reageert heel anders als ze iets niet helemaal begrijpt. Bij haar is het net of ze zegt; Ik snap het niet omdat jij het niet goed uitlegt probeer het nog maar een keer.

Uiteraard kunnen ze niet praten, maar aan hun lichaamstaal kun je wel degelijk veel aflezen.

Mijn ruin is altijd in voor iets leuks of iets nieuws. Mijn merrie moet ik als het ware overtuigen dat mijn idee echt een goed idee is. Als dat gelukt is laat ze haar perfect leiden.

 

 

Maar hoe doe je dat eigenlijk? Neem van mij aan, het trainen van je paard wordt vele malen leuker als je paard je ook daadwerkelijk begrijpt.

Zoals hierboven omschreven heeft elk paard zijn of haar voorkeur. Wij als trainers moeten onze zintuigen trainen om hun taal te gaan begrijpen en zien.

Erg fascinerend als je het mij vraagt. Het vertelt niet alleen iets over het paard maar ook over jezelf.

Een leuke uitdaging:

Elke keer als je bij je paard bent ga je opzoek naar een signaal waarmee je paard met je in gesprek gaat. Dat kan van alles zijn. Zijn voorhoofd tegen je aandrukken als je de stal in loopt, of naar je hinneke als hij je ziet aankomen. Wat valt je op begrijp jij je paard? Ik ben benieuwd naar de signalen van je paard! Laat ze achter in de reactie 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.